ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ

περιγραφές  | Εφαρμογές | επιστροφή

ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Πριν σας πούμε πώς φρεσκάρονται τα πλαστικά, θα εξηγήσουμε με ποιον τρόπο διαπιστώνουμε αν οι τοίχοι είναι περασμένοι με πλαστικό ή υδρόχρωμα. Βρέχουμε το δάχτυλο μας και τρίβουμε τον τοίχο. Τότε:

α. Αν βγει πάνω στο δάχτυλο μας ελάχιστο χρώμα, σημαίνει ότι ο τοίχος ήταν περασμένος με ασβέστη.

β. Αν βγει πολύ χρώμα και λασπώνει, ο τοίχος ήταν περασμένος με κόλλα.

γ. Αν δεν βγει καθόλου χρώμα, τότε ο τοίχος ήταν περασμένος με πλαστικό.

Επίσης εάν ξύσουμε με ένα αιχμηρό αντικείμενο την επιφάνεια ενός τοίχου βαμμένου με πλαστικό, ο τοίχος δεν μαδάει. Αντίθετα τα υδροχρώματα όταν ξύνονται μαδάνε.

Αν θέλουμε να φρεσκάρουμε έναν τοίχο που είναι ήδη βαμμένος με πλαστικό και διατηρείται σε καλή κατάσταση, δεν χρειάζεται καμία προεργασία. Σε περίπτωση που υπάρχουν περιοχές που έχει φύγει το πλαστικό ή έχουν γίνει κάποια μερεμέτια με ασβεστοκονιάματα, θα πρέπει να προηγηθεί αστάρωμα σε αναλογία: 50% αστάρι μετάλλων, 50% λινέλαιο.

Επιφάνειες περασμένες με ασβέστη, σε οποιαδήποτε μορφή, χρειάζεται απαραίτητα να ασταρωθούν γιατί αλλιώς. δεν καλύπτονται, όσα χέρια πλαστικό κι αν περαστούν. Γι’ αυτό προσέχουμε ιδιαίτερα και τις σταγόνες που ενδέχεται να έχουν πέσει κατά το θάψιμο της οροφής με ασβεστόχρωμα.

Αφού τελειώσουμε όλες τις προεργασίες, εκεί που χρειάζονται, φτιάχνουμε πλαστικόστοκο (6λ. «Υλικά») και κάνουμε όλα τα ψιλοστοκαρίσματα. Όταν στεγνώσουν τα βάφουμε τοπικά και περνάμε το πρώτο χέρι. Αν δεν έχουν καλυφθεί ικανοποιητικά οι επιφάνειες περνάμε και δεύτερο χέρι με τον τρόπο που αναφέρουμε στο κεφάλαιο «Τρόπος Βαφής Τοίχων Με Πλαστικό». Αν υπάρχουν σωλήνες και σώματα καλοριφέρ μπορούν να βαφτούν με πλαστικό, εφ' όσον βέβαια προηγηθούν και εδώ οι κατάλληλες προεργασίες (βλ. Σωλήνες και Σώματα Καλοριφέρ).

ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΦΗΣ ΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Αφού οι επιφάνειες των τοίχων έχουν υποστεί τις απαραίτητες προεργασίες, εντωμεταξύ έχουμε ετοιμάσει το χρώμα. Πιάνουμε μία πλευρά του δωματίου και με πινέλο Νο 21/2-3 περνάμε προσεκτικά γωνίες, πρε6άζια, σοβατεπί και όποια άλλη μικρή επιφάνεια υπάρχει (κόψιμο). Ύστερα ολοκληρώνουμε το βάψιμο της πλευράς με τον κύλινδρο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μία-μία τις πλευρές ως την ολοκλήρωση του χώρου.

Όπως θα προσέξατε, το δωμάτιο βάφεται μία-μία πλευρά για να προλαβαίνουμε τις ενώσεις του πινέλου με τον κύλινδρο πριν στεγνώσουν και δημιουργηθούν ματίσεις.

Όταν στεγνώσει το πρώτο χέρι φτιάχνουμε πλαστικόστοκο (6λ. «Υλικά") και ψιλοστοκάρουμε όλα τα μερεμέτια που έχουν απομείνει από το πρώτο στοκάρισμα.

Όταν στεγνώσουν και τα ψιλοστοκαρίσματα τα βάφουμε τοπικά με ένα πινέλο και περνάμε το δεύτερο και τελευταίο χέρι με τον ίδιο τρόπο που περάσαμε και το πρώτο.

Αν υπάρχουν σωλήνες και σώματα καλοριφέρ μπορούμε να τα περάσουμε με πλαστικό εφ' όσον έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες προεργασίες,

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες, διαβάστε τις παρακάτω παρατηρήσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Όταν βάφετε εξωτερικές επιφάνειες το καλοκαίρι, θα πρέπει να μην πέφτει ο ήλιος επάνω τους, γιατί μέχρι να στεγνώσει το χρώμα βράζει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες, να γίνεται πορώδες και τελικά η επιφάνεια να χάνει τις στεγανοποιητικές και μονωτικές της ιδιότητες.

2. Ποτέ δεν ανακατεύονται πλαστικά χρώματα με ελαιώδη γιατί χαλάνε.

3. Τα πλαστικά όλων των εργοστασίων ανακατεύονται μεταξύ τους.

4. Καλό θα είναι, τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι της ίδιας εταιρείας γιατί δένουν καλύτερα μεταξύ τους.

5. Τα πλαστικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε ανοιχτούς χώρους γιατί το κρύο και η ζέστη χαλάνε την ποιότητα τους.

6. Τα πλαστικά αραιώνονται μόνο με καθαρό νερό της βρύσης και ποτέ με ακάθαρτο γιατί θα χαλάσει το μείγμα.

7. Τα βασικά χρώματα πρέπει προηγουμένως να τα αραιώνουμε με νερό και μετά να ρίχνουμε στην όλη ποσότητα του πλαστικού. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σβολιάσουν και να μη διαλύονται μέσα στο πλαστικό.

8. Όταν ανοίγουμε τα κουτιά του πλαστικού και κυρίως των βασικών χρωμάτων χρειάζεται προσοχή γιατί ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί αέρια και να εκτοξευτεί το καπάκι.

9. Αραιώνεται τόσο χρώμα όσο θέλετε για να δουλέψετε.

10. Πριν αρχίσετε το θάψιμο στρώστε τα δωμάτια με εφημερίδες ή νάιλον.

11. Αν λερώσουμε κάπου την ώρα που βάφουμε, όσο είναι φρέσκο καθαρίζει με νερό. Αν όμως έχει στεγνώσει, καθαρίζει με οινόπνευμα.

12. Ποτέ δεν περνάμε δεύτερο χέρι αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.

13. Όταν τελειώσουμε τις εργασίες, πλένουμε τα εργαλεία καλά με άφθονο νερό.

14. Αν περισσέψει πλαστικό, ρίχνουμε στο κουτί νερό τόσο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του. Το σφραγίζουμε και το αναποδογυρίζουμε μία φορά για να μην πετσιάσει.

15. Στο τέλος της εργασίας πρέπει να κρατήσουμε λίγο μείγμα από το χρώμα και να το σφραγίσουμε καλά. Ίσως μας χρειαστεί αργότερα, αν δημιουργηθούν μερεμέτια.

16. Για να στεγνώσει τελείως το πλαστικό και να μπορούμε να το πλύνουμε είναι απαραίτητο να περάσουν τουλάχιστον δέκα μέρες.

17. Δεν γίνονται χρωματισμοί σε καινούριες επιφάνειες, σε αμμοκονιάσεις και τσιμεντένιες επιφάνειες πριν την παρέλευση ενός τουλάχιστον μήνα διότι αποβάλλονται αλκαλικά άλατα τα οποία αντιδρούν δυσμενώς πάνω στα πλαστικά, ακρυλικά και ρελιέφ

 

δείτε και αυτά :   Προιόντα   Προτάσεις   Διακοσμητικά   Έξοδος   Το χρυσό χέρι