ΠΑΤΩΜΑΤΑ

περιγραφή  | εκτύπωση | επιστροφή

FP 261 P προεργασία

OP 398 P satine

LP 158 P gloss

IS 207 Μονωτικό

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΝIΚΩΜΑ ΞΥΛΙΝΩΝ ΔΑΠEΔΩΝ

Α) Λειάνετε προσεκτικά το ξύλο ώστε η επιφάνεια να γίνει όσο το δυνατό πιο λεία και επίπεδη. Τα δάπεδα με καλή λείανση επιτρέπουν ένα ομοιογενές τελικό χέρι βερνικιού και σωστό φινίρισμα με λαμπρότητα και στιλπνότητα.

Β) Να εργάζεστε πάντα καθαρίζοντας προσεκτικά την σκόνη του γυαλοχαρταρίσματος με ηλεκτρική σκούπα. Χρησιμοποιείτε ρολά και πινέλα καλής ποιότητας καλά καθαρισμένα. Κατά την διάρκεια του βερνικώματος να φοράτε καθαρά ρούχα και ακόμη καλύτερα ειδικές φόρμες. Από μελέτες που έγιναν αποδείχτηκε ότι μία από τις κύριες αιτίες ατελειών στο βερνίκωμα προέρχεται από τις συνθετικές ίνες των ρούχων.

Γ) Αποφεύγετε το βερνίκωμα σε υγρό περιβάλλον και σε θερμοκρασίες κατώτερες των 10 °C  (τουλάχιστον 15 °C για βερνίκια νερού) και όχι ανώτερες των 30 °C. Σε χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικά σε συνθήκες σχετικής υγρασίας πάνω από 80% θα ?    έχουμε ατελή σκλήρυνση και τον σχηματισμό κηλίδων.

Δ) Ανακατεύετε πολύ καλά τα βερνίκια πριν από την χρήση. Στα πολυουρεθανικά βερνίκια δύο συστατικών, ανάδευση και αναλογία γίνονται με μεγάλη προσοχή. Αφού ανακατέψετε, περιμένετε 15-30 λεπτά πριν την χρήση για να επιτύχετε καλύτερο άπλωμα και σκλήρυνση.

Ε) Αποφεύγετε να βερνικώνετε ξύλα με υγρασία πάνω από 12-14% κατά βάρος γιατί θα υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή του φιλμ. Σε ξύλα τροπικής προέλευσης πλούσια σε ρητίνες, χρησιμοποιείτε σαν υπόστρωμα το IS 207Ρ - C207 το οποίο «πιάνει» και στεγνώνει τέλεια ακόμη και σε αυτά τα υλικά,για στοκαρισμα χρησιμοποιούμε τον ειδικό στόκο για παρκέ

Ζ) Τηρείτε τους χρόνους μεταξύ δύο χεριών βερνικιού, ειδικά για τα ματ και σατινέ πολυουρεθανικά φινιρίσματα. Αν έχει παρέλθει το χρονικό όριο (σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές), γυαλοχαρτάρετε προσεκτικά με Νο. 240-280. Η μέγιστη ποσότητα βερνικιού να είναι 100-120 g/m2, Τις καλοκαιρινές περιόδους αραιώνετε το βερνίκι με ειδικά διαλυτικά μέχρι 10-15% για να γίνει καλύτερη η εφαρμογή και το άπλωμα.

Η) Αποθηκεύετε τα βερνίκια σε χώρους ξηρούς και δροσερούς. Τα βερνίκια νερού διατηρούνται σε θερμοκρασίες πάνω από 5 °C. Κλείνετε καλά τα δοχεία, ειδικά των καταλυτών γιατί αντιδρούν ταχύτατα με την ατμοσφαιρική υγρασία και κινδυνεύουν να στερεοποιηθούν