ΥΔΡΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΚΟΛΛΑ

περιγραφές  | Εφαρμογές | επιστροφή

ΥΔΡΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΚΟΛΛΑ (Εσωτερικών τοίχων)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΥΛΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΟΛΛΑΣ

1. (1/8) 125 γραμ.' .......................... κόλλα (μεθυλοκυτταρινη)

2. 6 κιλά .......................................... νερό

3. 3 κιλά .......................................... στόκο σε σκόνη

4. 4 κιλά .......................................... τσίγκο

5. 1 κιλό .......................................... αστάρι πλαστικού

6. χρωστικά πλαστικού

Με τα παραπάνω υλικά φτιάχνουμε 14 κιλά υδρόχρωμα κόλλας που θα περάσουμε 40-45 τετρ. μέτρα μια επίστρωση.

Σε ένα δοχείο βάζουμε το νερό και ρίχνουμε κατόπιν λίγη-λίγη την κόλλα ενώ συγχρόνως την ανακατεύουμε με ένα ξύλο (προσοχή: την κόλλα δεν πρέπει να την αδειάσουμε απότομα γιατί θα σβολιάσει).

Όταν ρίξουμε όλη την κόλλα συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα πέντε λεπτά ώσπου να αφρίσει καλά. Αφήνουμε το μείγμα 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια ρίχνουμε [διάλυμα αμμωνίας, (1 κουταλάκι του γλυκού) για την καλή διάσπαση του στόκου], λίγο-λίγο το στόκο ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να εξαντλήσουμε όλη την ποσότητα του στόκου. Μετά πρέπει να σουρώσουμε το μείγμα σε άλλο δοχείο καθαρό ώστε να πετύχουμε τη σωστή διάσπαση του στόκου και την ομογένεια του μείγματος. Τοποθετούμε στο καθαρό δοχείο το τρίγωνο και επάνω το κόσκινο του νερού. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα ενώ με ένα πινέλο βοηθάμε το πέρασμα του μείγματος από το κόσκινο. Τελειώνοντας προσθέτουμε 1/2 κιλό αστάρι πλαστικού. Προκειμένου να περάσουμε λευκές αποχρώσεις, ρίχνουμε στην κόλλα μερικές σταγόνες λουλάκι η μπλε ή μαύρο χρωστικό πλαστικού για να πετύχουμε μεγαλύτερη καλυπτικότητα και πιο διαυγή απόχρωση του λευκού.

Η κόλλα, όπως ο ασβέστης, χρωματίζονται με χρωστικά πλαστικού. Όταν στεγνώσει η κόλλα ανοίγει η απόχρωση της κατά 2-3 τόνους. Γι' αυτό, όταν χρωματίζουμε την κόλλα, ρίχνουμε τα χρωστικά σε μικρές ποσότητες κι ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σ' ένα σημείο του τοίχου μια πινελιά περιμένοντας να στεγνώσει για να μας δώσει την πραγματική απόχρωση. Για να συντομεύουμε το στέγνωμα μπορούμε να κάνουμε σέρα με ένα χαρτόνι ή με ένα πιστολάκι (σεσουάρ). Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση.

δείτε και αυτά :   Προιόντα   Προτάσεις   Διακοσμητικά   Έξοδος   Το χρυσό χέρι