ΑΣΒΕΣΤΟΧΡΩΜΑ

περιγραφές  | Εφαρμογές | επιστροφή

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΛΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΟΧΡΩΜΑΤΟΣ

Περνούμε ένα δοχείο και βάζουμε 1/3 πολτό ασβέστη και 1/3 νερό. Το ανακατεύουμε ώσπου να γίνει το μείγμα κατάλληλο. Για να ελέγξουμε την καταλληλότητα του μείγματος, κάνουμε το παρακάτω απλό τεστ. Βυθίζουμε το δάχτυλο μας στο δοχείο με το μείγμα και το βγάζουμε. Αν το δέρμα δεν φαίνεται από τον ασβέστη, τότε προσθέτουμε κι άλλο νερό. Αν όμως το δέρμα φαίνεται πάρα πολύ τότε το μείγμα μας είναι αραιό. Για να είναι κανονικό το μείγμα θα πρέπει να μην φαίνεται πολύ το δέρμα, αλλά απλά να καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ασβέστη. Δεν υπάρχει καθορισμένη ποσότητα νερού. Η αναλογία νερού - ασβέστη ποικίλει, ανάλογα με την πυκνότητα του ασβέστη.

Αφού ετοιμαστεί το μείγμα, βάζουμε σε άλλο δοχείο το τρίγωνο (βλέπε στη σελίδα -εργαλεία—) και επάνω του, το κόσκινο του ασβέστη. Ρίχνουμε το υλικό και όταν σταματήσει να ρέει το χρώμα, σηκώνουμε με το ένα χέρι το κόσκινο και με το άλλο χέρι το χτυπάμε ελαφρά μέχρι να μείνουν στο κόσκινο μόνο τα χοντράδια. Τα τινάζουμε και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, ώσπου να σουρώσουμε όλο το ασβεστόχρωμα. Ύστερα ρίχνουμε λάδι.

(Σε ένα δοχείο υλικού αντιστοιχεί ένα ποτήρι του κρασιού λάδι και το αναμειγνύουμε καλά με ένα ξύλο).

Στο λευκό ασβεστόχρωμα μπορούμε να ρίξουμε 2-3 σταγόνες λουλάκι η χρωματιστό πλαστικό μπλε ή μαύρο, ώστε να πετύχουμε καλύτερη κάλυψη και πιο διαυγές λευκό. Αν θέλουμε να χρωματίσουμε το υλικό, του ρίχνουμε χρωστικά του πλαστικού ή χρώμα σε σκόνη διαλυμένο με νερό. Όταν στεγνώσει το υδρόχρωμα, ανοίγει η απόχρωση του κατά 2-3 τόνους. Γι' αυτό, για να πετύχουμε ακριβώς την απόχρωση που θέλουμε, ρίχνουμε λίγο χρωστικό, βάζουμε μια πινελιά στον τοίχο και περιμένουμε να στεγνώσει για να δούμε την ακριβή απόχρωση που θα μας δώσει. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να φτάσουμε την επιθυμητή απόχρωση. Για να βοηθήσουμε το στέγνωμα των υλικών μπορούμε να κάνουμε αέρα με ένα χαρτόνι ή καλύτερα με ένα πιστολάκι (σεσουάρ).

δείτε και αυτά :   Προιόντα   Προτάσεις   Διακοσμητικά   Έξοδος   Το χρυσό χέρι