ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΒΑΦΗΣ

περιγραφές  | Εφαρμογές | επιστροφή

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΒΑΦΗΣ

1. Το χρωμάτισμα πρέπει να γίνεται σε κανονική θερμοκρασία, δηλαδή σε θερμοκρασία 15-30 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ημέρες βροχερές ή πολύ υγρές.

2. Όταν χρωματίζουμε εξωτερικά το καλοκαίρι, φροντίζουμε να μην πέφτει ο ήλιος επάνω στην επιφάνεια, γιατί το χρώμα, μέχρι να στεγνώσει, βράζει και δημιουργούνται φυσαλίδες.

3. Όλα τα χρώματα και βερνίκια θέλουν καλό ανακάτεμα προ και κατά την διάρκεια της χρήσης τους.

4. Αραιώνετε πάντοτε με το κατάλληλο διαλυτικό που συνιστούν τα εργοστάσια. Τα πλαστικά αραιώνονται με καθαρό νερό. Αραίωση με ακατάλληλο διαλυτικό ή ακάθαρτο νερό μπορεί να καταστρέψει το υλικό και την εργασία.

5. Μην αναμιγνύετε ελαιώδη χρώματα που αραιώνονται σε διαλυτικό ή νέφτι, με πλαστικά που διαλύονται σε νερό, γιατί θα "κόψει" το μείγμα. Επίσης τα πλαστικά όλων των εργοστασίων ανακατεύονται μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιώδη χρώματα-

6. Όταν βάφετε, μην περνάτε το δεύτερο χέρι αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.

7. Φροντίζετε πάντοτε να είναι πολύ καθαρά τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε.

8. Αφού τελειώσετε την εργασία σας μην παραλείψετε να πλύνετε καλά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε, π.χ. πινέλα, ρολλά, πιστόλια, σπάτουλες κ.ά. Το πλύσιμο πρέπει να γίνει έγκαιρα, πριν ξεραθεί το χρώμα. Σας θυμίζουμε ότι τα πλαστικά πλένονται με άφθονο νερό ενώ τα βερνικοχρώματα και τα ντουκοχρώματα με νέφτι ή διαλυτικό.

9. Αν σας περίσσεψε χρώμα, κλείστε καλά το κουτί και αναποδογυρίστε το μια φορά για να μην πετσιάσει το μείγμα.

10. Αραιώνετε τόσο χρώμα, όσο χρειάζεται για τη δουλειά σας.

11. Τα χρώματα δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε υπόστεγα ανοιχτά ή στο ύπαιθρο, γιατί το κρύο και η ζέστη χαλάνε την ποιότητα τους. Ειδικά τα πλαστικά και ρελιέφ χρειάζονται προσοχή γιατί στην παγωνιά καταστρέφονται.

12. Ο χώρος που χρωματίζουμε δεν πρέπει να έχει σκόνη και ρεύματα αέρα.

13. Επίσης η επιφάνεια που χρωματίζουμε δεν πρέπει να έχει σκόνη, λάδια, ή άλλες ακαθαρσίες.

14. Πριν από κάθε χρωμάτισμα είναι σκόπιμο να γυαλοχαρτάρεται και να ξεσκονίζεται η επιφάνεια. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις προηγείται πλύσιμο με απορρυπαντικό, καλό ξέ6γαλμα και στέγνωμα. Οι παλιές ριπολίνες, πριν φρεσκαριστούν, πλένονται καλά με νέφτι και αποφεύγουμε το γυαλοχαρτάρισμα. Το καλύτερο είναι το γυαλοχαρτάρισμα.

15. Αν, κατά το χρωμάτισμα, λερώσουμε το πάτωμα αφαιρούμε τους λεκέδες εφαρμόζοντας την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με το χρώμα που χρησιμοποιούμε. Αναλυτικά, τα μεν πλαστικά και ρελιέφ με ύφασμα βρεγμένο με νερό, οι δε ριπολίνες με ύφασμα εμποτισμένο με διαλυτικό ή νέφτι.

16. Χρωματίζετε πρώτα τα ταβάνια, στη συνέχεια τους τοίχους από πάνω προς τα κάτω και στο τέλος τα κουφώματα.

17. Τα εργοστάσια προσφέρουν αστάρια και στόκους για μέταλλα και στόκο για βερνίκια. Τους στόκους, τα αστάρια και τα αντουί για τοίχους και ξύλα τα ετοιμάζουν μόνοι τους οι τεχνίτες και τα προσαρμόζουν στην κατάσταση και ποιότητα της επιφάνειας - ξύλου ή τοίχου - που πρόκειται να δουλέψουν. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα αραιά, πηχτά, λαδερά, νεφτιλιδικά, ταχυστεγνωτικά κτλ. ανάλογα με την περίπτωση. (Ορισμένες βιομηχανίες έχουν πλήρη σειρά ατόκων για κάθε περίπτωση).

18. Για χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τα ναυτικά, βιομηχανικά, διακοσμητικά κ.ά., μπορούμε να ζητήσουμε πρόσθετες πληροφορίες από τις κατασκευάστριες εταιρείες ή και τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα.

19. Πριν αρχίσουμε την εργασία του ρελιέφ, κολλάμε χαρτοταινία στην άκρη των κουφωμάτων που εφάπτονται με τον τοίχο καθώς και στα σοβατεπιά και την αφαιρούμε όταν ολοκληρωθεί η εργασία. Έτσι δεν λερώνουμε κουφώματα, αλουμίνια, σοβατεπιά κλπ.

20. Όταν βάφουμε, στρώνουμε νάιλον στο πάτωμα και αν έχει έπιπλα τα σκεπάζουμε και αυτά. Όταν τελειώσει το βάψιμο μαζεύουμε τα νάιλον και τα φυλάμε για άλλη χρήση στο μέλλον.

21. Όταν θέλουμε να διακόψουμε την εργασία περισσότερο από 10-15 λεπτά, τότε τα πινέλα ή ρολλό πρέπει να τα βάλουμε στο νερό γιατί θα ξεραθούν και δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε σωστά.

 

[Το βήμα του τεχνίτη] [Προιόντα] [Βερνίκια ICA] [Το χρυσό χέρι] [Eξοδος]

[Βenjamin Moore] [DELTA paints] [Διακοσμητικά] [Delta κατασκ/ικη]